Voor ouders

CoderDojo is een internationale beweging die staat voor het houden van gratis, non-profit programmeer bijeenkomsten voor jonge mensen. De beweging draait geheel op vrijwilligers die het leuk vinden om in hun vrije tijd anderen te leren programmeren en kennis te laten maken met techniek. CoderDojo Arnhem is onderdeel van CoderDojo Nederland.

Binnen CoderDojo worden er een aantal termen gebruikt:

  • Champion: vrijwilliger, oprichter van de Dojo.
  • Mentor: vrijwilliger, een begeleider binnen de Dojo. Helpt de ninja’s met het oplossen van problemen en geeft uitleg. De mentoren verzorgen van tijd tot tijd ook workshops waaraan de ninja’s kunnen deelnemen.
  • Ninja: deelnemers (kinderen) aan de CoderDojo.

Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Kijk dan even naar de veel gestelde vragen hieronder.
Kom je er nog steeds niet uit? Neem dan gerust contact met ons op.

ALGEMENE VRAGEN

Ik ben nog nooit naar CoderDojo geweest.

Voor alles is er een eerste keer! De Dojo is voor iedereen toegankelijk. De beste manier om kennis te maken is om gewoon een keer langs te komen. Je moet je wel eerst inschrijven. Kijk bij komende editie voor het onderwerp van de komende Dojo en een link om je in te schrijven.

Kan ik zomaar naar CoderDojo komen?

Nee, om er voor te zorgen dat we niet over onze capaciteit gaan en een goede administratie van aanwezigen hebben, moet iedereen zich registreren om deel te kunnen nemen aan een CoderDojo. Kijk bij komende editie om je in te schrijven

Voor welke leeftijd is CoderDojo?

De maximum leeftijd die wij hanteren is 17 jaar. De minimumleeftijd hangt sterk af van het thema en uiteraard van de interesse van het kind. Wij adviseren 10 jaar. Jonger kan wel, maar dan moet er wel begeleiding bij zijn voor begrijpend lezen.

Wat doen kinderen bij CoderDojo?

Bij CoderDojo leren kinderen spelenderwijs programmeren, zijn we bezig met techniek en de ontwikkeling van competenties die voor ieder kind handig zijn in de toekomst. Daarnaast worden kinderen ook “mediawijs” gemaakt waardoor ze leren omgaan met internet en techniek. Wij stimuleren onderzoekend gedrag en sporen alle kinderen aan om hun interesses te volgen, samen te werken met andere kinderen en elkaar nieuwe dingen te leren.

Is CoderDojo geschikt voor mijn kind?

Wij verwelkomen iedereen! Naast kinderen die interesse hebben in puzzels (zoeken naar oplossingen) en techniek is het juist ook een laagdrempelige manier voor kinderen om spelenderwijs in aanraking te komen met programmeren. Elke maand is er een ander thema, dus kijk samen met je zoon / dochter naar het onderwerp om te kijken of ze het interessant vinden om hier meer over te leren.

DEELNEMEN AAN EEN DOJO

Hoe kan ik mijn kind inschrijven?

Voor elke Dojo moet afzonderlijk geregistreerd worden. Dit doen wij via Eventbrite. Hier kun je je kind registreren voor deelname óf op de wachtlijst zetten. Kijk bij komende editie om je kind in te schrijven.

Moet ik al mijn kinderen apart inschrijven?

Ja, om er voor te zorgen dat we niet over onze capaciteit gaan en een goede administratie van alle aanwezigen hebben, moet iedereen zich registreren om deel te kunnen nemen aan een CoderDojo.

Hoe werkt de wachtlijst?

Als een Dojo volgeboekt is dan is het enkel nog mogelijk om je op de wachtlijst te zetten. Doe dit 1 keer per deelnemend kind. Zodra er iemand zijn deelname afzegt zullen wij de eerstvolgende op de wachtlijst de kans geven om te registreren. Hou je email dus in de gaten!

Wat moet ik meenemen naar de Dojo?

Elk kind moet een eigen laptop hebben (geen tablet!). Zorg er voor dat deze laptop werkt en over WIFI beschikt! Zorg ook dat je kind de nodige wachtwoorden heeft om software te kunnen installeren of indien nodig instellingen te kunnen wijzigen. Ook is een emailadres handig. Mocht je toevallig geen laptop hebben, laat dat dan weten, wellicht kunnen wij er een regelen. Naast een laptop moet ook gezorgd worden voor wat te eten voor tijdens de Dojo.